Lövstagården startade 2005. Efter några tuffa men lärorika år i början har vi de senaste åren haft en liten men stabil klientsituation. De senaste två åren har vi inte haft någon personalomsättning alls, vilket leder till en trygg och strukturerad vardag för våra klienter. Under 2011 hade vi under 10 dagars sjukfrånvaro sammanlagt på alla anställda, vilket också leder till en trygg och säker miljö.

Personal

Vi har personal dygnet runt, på dagtid är vi fem personal på i dagsläget åtta klienter, vilket innebär att vi har en hög personaltäthet i förhållande till klienter. Vi kan alltså lägga mycket tid och energi på att hjälpa våra klienter utvecklas. Vi försöker aktivera klienterna utifrån deras egna möjligheter och intressen. De senaste åren har vi med framgång haft en del äldre herrar med schizofreni och utåtagerande beteende, men som efter en tid hos oss är förhållandevis lugna och harmoniska. Detta beror till stor del på den stabilitet vi har i företaget.

Vi har en egen kokerska som lagar husmanskost och vi försöker så gott det går köpa råvaror från producenter i närheten. Vi köper bland annat fisk, ägg och kött lokalt. För oss är även återvinning en del i vardagen, så en gång i veckan åker vi till en återvinningsstation och lämnar allt som samlats under veckan.

Vi har tillgång till en psykiater minst en gång i månaden samt alltid på telefon, vi har även tillgång till sjuksköterska, fotvårdare samt sjukgymnast. Vi har även använt extern psykologhjälp.

Två bilar finns till förfogande för utflykter och andra göromål. De boende har en dag i veckan som de själva får bestämma vad de vill göra, till exempel stadsutflykt, bio eller äta på restaurang.

Behandlingsmodell

Vår behandlingsmodell är väldigt individanpassad, vissa behöver en väldigt hårt strukturerad vardag medan andra behöver en lugn och trygg miljö. Om någon behöver sysselsättning försöker vi ordna det antingen på Lövstagården eller hos någon företagare i närområdet. Sysselsättning hos oss kan vara exempelvis att hjälpa till i köket, klippa gräs, skotta snö eller bygga fågelholkar.

Utveckling

Strax innan jul var vi på utlandssemester med en klient som aldrig tidigare varit utomlands eller flugit flygplan. Han var mycket nöjd över resan.
I augusti iår (-12) flyttade denne klient till en egen lägenhet efter att ha bott hos oss i 4 år. När han kom till oss satt han på LPT och mådde inte alls bra. Men under tiden här på Lövstagården har han gjort enorma framsteg och han klarar nu av att bo själv och sköta ett arbete.

Det är såna här historier som gör det här arbetet så otroligt givande och får personalen att orka med den långa och tålamodskrävande process som krävs för att nå så långt. Om vi inte hade den personalstyrka som vi har hade dessa resultat aldrig kunnat nås.